Vitt igen

När vi vaknade imorse hade det kommit snö igen, en decimeter. Vi hade snö nyligen men nästintill allt hade redan regnat bort, nu fanns det ny kramsnö ute.
På eftermiddagen beslöt jag mig för att göra en snölykta på balkongen. Eftersom vi inte har något tak till vår balkong har vi lika mycket snö på den som på marken. Jag har gjort många snölyktor när jag var yngre och jag kör på den mer rustika stilen, snabbt ihopkramade och oregelbundna snöbollar.
Tillslut blev den klar, mina snölyktor blir alltid lite större än vad jag tänkt men med tanke på de snölyktorna jag har gjort förr är detta en väldigt liten version. Bredvid har jag mina vantar jag har fått från en arbetskolega, de är hur varma som helst och jag blev inte blöt alls om händerna.
Självklart var Pi med, hon är alltid med när man pysslar med något. Det var även första gången vi var ute på balkongen för året och det är en utav hennes favoritplatser, det kunde hon inte missa. I början trodde jag att det skulle räcka med min jacka för oss att sitta på, men icke. Pi började med att klättra upp i mitt knä och hon var väldigt ivägen, då hämtade jag hennes fäll. Med fällen blev Pi mycket mer nöjd och satt bredvid mig istället, men då började hon slå på mig (som hon alltid gör när hon vill ha en filt över sig). Jag hämtade filten och hon blev hur nöjd som helst, inte behövde hon se någonting. Det var väldigt härligt och ganska varmt på balkongen, egentligen skulle en tekopp ha suttit fint medan solen fortfarande var uppe.
Det här blev det slutliga resultatet, några timmar efter monterandet. Nu är den inte längre lika fin, den har säckat ihop en del men det är fortfarande en snölykta. Jag tror att det har varit plusgrader större delen av dagen, men om jag inte minns helt fel skulle det bli minus igen under natten. Det ska bli intressant att se hur den ser ut imorgon.
 

Pi går runt saker

Här kommer filmen som jag skrev om för några dager sedan. Det är vår hemläxa i agilityn att lära hundarna gå runt saker. Anledningen till det är att ibland ska hundarna ta till exempel ett hopphinder men inte från det hållet hunden kommer från, då är det bra att kunna säga åt hunden att gå runt innan den ska hoppa.
 
Pi har varit duktig, hon gillar som vanligt att lära sig nya saker. Redan nu är hon mycket bättre än vad filmen visar som vi filmade i helgen. Nu klarar hon att gå runt saker när jag är tre gånger så långt bort som jag är i filmen. Hon kommer att klara ännu längre snart, vi ska träna lite mer när vi går efter-maten-promenaden sen. 
 
Tyvärr var kameran ur fokus och det upptäcktes inte förrän jag redigerade filmen, men ni ser antagligen det viktigaste ändå. För att komma till vår youtubekanal, klicka här.

Morotsbröd med keso

Det här är ett favoritbröd som det är troligt att jag bakar när jag bakar bröd. Jag måste erkänna att jag inte är speciellt duktig på matbröd, det är sällan jag lyckas med dem och får så att de är goda även efter en dag. Den här gången misslyckades jag med jäsningen. Jag jäste degen, somnade och när jag vaknade skulle jag iväg till Chalmers så Ola stoppade in degen i kylen för att den skulle få jäsa långsamt medan jag var borta (jag hade petat ner degen innan). Det blev i alla fall bröd tillslut och de var väldigt goda. Vi passade på att ha soppa till middag så vi kunde äta flera bröd samma dag.
 
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
4-5 dl riven morot
2 tsk salt
500 g keso
1 msk rapsolja
ca 5 dl grahamsmjöl
ca 15 dl vetemjöl special
 
Rör ut jäten med vattnet. Ha i alla ingredienser utom salt och mjöl, rör ihop snabbt. Tillsätt mjöl till en smidig deg. När degen "fiser" ha i saltet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i ca 30 min.
 
Sätt på ugnen på 225 grader och rulla sedan bullarna. Antalet beror på hur stora man vill ha dem, jag gjorde 24 stycken av degen. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 20 minuter.
 
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter eller till de har en gyllenbrun färg.