Blåbär i kubik

I helgen som var plockade vi årets första blåbär, det var redan mycket som var moget. Efter det har jag exprimenterat lite och fått fram tre olika versioner av blåbär: en sylt, en saft och en marmelad. Saften blev jag inte nöjd med, där var blåbären blandade med rabarber och det blev en ganska smaklös saft utan smak av rabarber och lite smak av blåbären. Sylten och marmeladen däremot blev goda och de recepten tänkte jag dela med mig av.
Sylten är egentligen ett helt vanligt standardrecept på sylt. 
 
1 kg blåbär
500 g socker
2 dl vatten
 
Jag vill ha min sylt så sönderdelad som möjligt, helst utan bitar alls. Därför började jag med att koka upp blåbären med vatten så att de blev mosiga och sedan mixade jag bärmassan med en stavmixer. Efter det kokade jag upp bärmassan på nytt och tillsatte sockret under omrörning. Jag lät sylten koka upp på nytt och puttra i ca 5 minuter. Efter det ställde jag sylten åt sidan någon minut och efter det tog jag bort skummet som hade bildats. Sedan var det bara att hälla upp på rengjorda burkar och skruva åt locket med en gång.
 
Det blir en ganska lös sylt som är farligt god till pannkakor.
Näst ut är ett eget experiment som jag tycker blev väldigt bra. Smaken är främst blåbär med en hint av vanilj, de röda vinbären medför främst pektin som ger marmeladkonsistensen. Jag testade en liten sats så därför är vikterna lite udda.
 
360 g blåbär
180 g knappt mogan röda vinbär
1 dl vatten
460 g soker
1 krm vaniljpulver
 
Jag började med att koka bär och vatten till att bären var mosiga. Efter det valde jag att lyxa till det och passerade bärmassan genom en sil. Det ger en slät marmelad men inte en klar gelé som om jag bara hade silat massan som med saft. Efter passerandet hade jag 460 g bärmassa kvar. Nu tillsatte jag vaniljpulvret och kokade upp bärmassan på nytt. Jag blandade i lika mycket socker som bärmassa och lät marmeladen koka upp på nytt. Sedan fick det småkoka i ungefär fem minuter. Marmeladen fick stå ett litet tag så att jag kunde ta bort skummet, men jag hade behövt vara lite snabbare eftersom det började bli marmelad redan i grytan. Sedan hällde jag upp marmeladen på burkar, skruvade på locket och vände burkarna upp och ned medan marmeladen stelnade. 
 
Jag har testat marmeladen på rostat bröd, den var jättegod till det!
 
 
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0

Den rosa himlen

Igår var det en otroligt rosa moln på himmel, när jag såg den vid kvällspromenaden med hundarna var jag tvungen att hämta kameran. Vädret efter ett åskväder kan vara häftigt.

Hundgodis i gräset

I veckan var det sista gången på agilitykursen vi har gått på. Det har varit så roligt att vara igång igen och vi har fått så många bra tips på hur vi kan göra med saker som har varit lite småkrångliga för oss. Vi vet verkligen hur vi ska träna vidare. Under sista träningen var det en bana med mycket handling, många hinder som skulle rundas från olika håll. Pi är ganska duktig på det, när jag visar som jag ska. Men vi fick ett annat problem...
 
Vid en tunnelingång låg det tappat hundgodis och Pi är hopplös när det gäller godis. Hon tvärstannar och börjar leta, jag får kämpa med att försöka få henne vidare. Jag trodde först att det var jag som hade tappat godiset men såg sedan att det var pyttesmå godiskulor som fanns där sedan tidigare. Nu får jag hoppas att de inte innehöll det Pi är mest allergisk mot, hon fick bara i sig några få. 
 
Jag hoppas att jag kan få tid att åka bort och träna lite med henne imorgon, och att godiset inte ligger kvar.